Gjør det enklere for deg
Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.
Se hvitvinsstilene
Hvordan kan du bruke vinstilene?
I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.
Gå til Drikkevelgeren
Gå til nettbutikken
Foto: Catharina Caprino
Frisk og fruktig
Lette til middels fyldige viner. De er leskende og med god friskhet. Smaker av røde bær som bringebær, kirsebær og jordbær. De kan også ha innslag av urter og blomster.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Fra kjølig klima, høy friskhet, moderat med fylde og tannin.
Druer/vin: Pinot Noir, Barbera, Zwigelt, Mencia, "vanlig" Valpolicella.
Passer til: Pasta, pizza, tapas, fisk, kylling, hvit geitost og brie.
Foto: Catharina Caprino
Fast og fruktig
Vinene er middels fyldige, de har moderat med alkohol og en viss fasthet. Smaker av morell, solbær, oliven og rød paprika.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Fra kjølig klima, moderat til god fylde, moderat med alkohol, merkbar tannin, god fasthet, fat eller liknende.
Druer/vin: Cabernet Sauvignon/Franc gamay, Dolcetto, Vespolina, Sangiovese.
Passer til: Biff, lam, kalv og ost, som brie og ridder.
Foto: Catharina Caprino
Fyldig og saftig
Dette er fyldige viner med mye smak. Her finner du blåbær, bjørnebær og krekling. De kan ha innslag av mynte og pepper, røyk og lakris.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Fruktdrevne viner fra svalt til varmere klima. God fylde og alkohol på rundt 13,5 %.
Druer/vin: Syrah fra kjølig klima, Blaufränkisch, Nero d'Avola, Grenache, Tempranillo, Malbec.
Passer til: Vilt, gryteretter på kjøtt, biff og retter med sopp.
Foto: Catharina Caprino
Krydret og sødmefull
Vin med sødmefull frukt og mye fylde. Smaker av mørke bær med innslag av svisker, fiken og rosin, sjokolade og krydder.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Fra varmt klima. Høy på fylde og alkohol. Fatpreget eller oksidativ eller laget på helt eller delvis tørket frukt.
Druer/vin: Shiraz, Zinfandel, Rioja Reserva, Priorat, Amarone/Ripasso, Puglia, Mendoza, Ribera del Duero.
Passer til: Lam, biff, gryteretter, bacalao og blåmuggost.
Foto: Catharina Caprino
Utviklet og nyansert
Vin som er lagret eller allerede som ung har smaker som minner om høst, steinsopp, skinke, nøtter og kjøttkraft. Vinene er ikke alltid kraftig på smak, men har mange smaker.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Vin med tydelig, nyansert tertiærpreg og god struktur i form av tannin og/eller syre.
Druer/vin: Utviklet vin (spesielt fra klassiske områder eller med liknende kvaliteter) og vin på Nebbiolo, Baga, Aglianico, Nerello (de "gamle unge").
Passer til: Vilt, and, risotto, skinke, soppretter og lagrede oster.
Hvorfor fem stiler?
Vi har landet på fem stiler for rødvin og fem for hvitvin. Det kunne ha vært både færre og flere, men det er et poeng å gi nok meningsfulle kategorier og heller ikke så mange at valget blir vanskelig igjen.
Hvordan settes stilene?
Vi har hatt som krav at vinene ikke skal tildeles stil manuelt - til det er det alt for mange viner. Istedenfor er det et dataprogram som regner ut stil basert på ulike egenskaper ved produktene. Dette er egenskaper som druetyper, områder, årgang og alkohol, samt verdiene dere kjenner fra "klokkene" for fylde, friskhet, garvestoffer og sødme. (Disse "klokkene" finner du på hyllekantene i butikkene, og i filteret Karakteristikk i nettbutikken)
Søte viner er ikke inkludert
Alle viner med mer enn 45 g/l sukker hører hjemme i gruppen søt vin og har ikke fått stil her. Sødmen er som regel så bestemmende for deres «stil», at de vanskelig lar seg passe inn i stilene for de tørre vinene.
Hjelp oss å gjøre vinstilene bedre
Vi håper og tror at de stilene vi har endt opp med dekker noen vesentlige og meningsfulle forskjeller i aroma og smak mellom ulike viner. Noen viner er fyldige, andre lette. Noen har mye syre, andre mye garvestoffer, osv. Vi tenker dette er egenskaper som gjør at vi opplever viner som like (og ulike), og vi bruker i mange tilfeller slike egenskaper når vi hjelper kundene våre med å finne riktig vin til mat.
Men dette er ikke en perfekt inndeling, og vi skal utvikle dette videre basert på de innspillene vi får.
Send oss gjerne din tilbakemelding til [email protected]